TEAM TUBA SUPER CAMP 2021
Europas största sommarläger där flera svenska spelare/tränare som vunnit VM-Guld lär dig trixen att utvecklas samt tar ditt spel till en ny nivå!

Efter succén med deltagare 2020 så utvecklar vi detta fantastiska SuperCamp nu ännu mera för dig som tidigare deltagit och självklart även för dig som aldrig deltagit.

Vi planerar som vanligt att arrangera SuperCamps i slutet av juli och början av augusti som gör att du har god tid på dig att bli ännu bättre inför kommande säsongen 2021-2022. Här föreläser och coachar dig  svenska världsmästare så som  Martin LarsenPatrik Backe, Josefin Hermansson. Med på lägret är även vår återkommande tränare från Barcelona Lluis Montfort Rife

Den 30 Juli – 1 Augusti planerar vi att genomföra SuperCamp 1 som först och främst är till för dig som tidigare inte deltagit. Här kör vi de mycket viktiga teorilektionerna om teknik, klot, banunderlag/banprofiler som gör det enklare och effektivare att utveckla ditt spel så resultaten framöver kommer bli högre och stabilare.

Schema:
30/7 Kl.12:00-18:00
31/7 Kl.09.30-17:00
1/8   Kl.09.30-15:00

Den 2-4 Augusti kör vi SuperCamp 2 och är till för dig som tidigare deltagit i något av våra tidigare Super Camps där vi lägger över 90% av tiden på bowlingbanorna och utvecklar tekniska detaljer om  vad som händer när vi spelar med olika banprofiler, klot samt din egen teknik.
Här kan även du deltaga efter att deltagit på SuperCamp 1 (30/7-1/8).

Schema:
2/8 Kl.12:00-18:00
3/8 Kl.09.30-17:00
4/8 Kl.09.30-15:00

Den 6-8 Augusti kör vi SuperCamp 3 som är till för dig som tidigare deltagit i något av våra tidigare Super Camps där vi lägger över 90% av tiderna på bowlingbanorna och utvecklar tekniska detaljer om vad som händer när vi spelar med olika banprofiler, klot samt din egen teknik.
Här kan även du deltaga efter att deltagit på SuperCamp 1 (30/7-1/8) eller SuperCamp2 (2-4/8).

Schema:
6/8 Kl.12:00-18:00
7/8 Kl.09.30-17:00
8/8 Kl.09.30-15:00

Boende finns på Moraparken både i hotell samt stugor;
www.moraparken.se   rabattkod: teamtuba

Stugorna på Moraparken är bokningsbara sön-tors  eller tors – sön;

Det finns även boende på Mora Hotell
www.morahotell.se
750:- /pp i dubbelrum
1150:- / enkelrum
(Priser är ink moms, frukost, samt access till relax avdelningen)

Vill man bo på Morahotell och ha tillgång till deras relax så meddelar ni Mikael Alfredsson så fixar han er bokning så ni får dessa priser ovan.

Vill man bo på Moraparken så bokar man alltså själv med deras rabattkod teamtuba priserna ser ni vid bokningen

Pris för var läger är 3500kr/person då inkluderar det luncher samt fika pauser under dessa dagar.

1500kr erlägges på swish till 070-3497840 omgående vid anmälning samt resterande innan lägret börjar. Om vi inte kan genomföra lägren så kommer alla få sina pengar tillbaka direkt.

Anmälan sker till;

Mikael Alfredsson
mikael_orsa@hotmail.com
070-3497840


Årets TEAM TUBA SUPER CAMPS kommer att arrangeras i DALARNA med tränarna och föreläsarna…

Martin Larsen 
Storm Staffspelare.
PBA-proffs sedan 2009.
Världsmästare, Europa mästare, Nordisk mästare, Svenska mästare (3ggr individuellt samt 13 ggr i lag med Team Pergamon).

Personliga rekord:
1 serie: 300 (44 st.)
3 serier: 825
4 serier: 1090
6 serier: 1603
8 serier: 2041


Lluis Montfort Rife  
Storm staffspelare.
Landsslagspelare för Spanien i 25 år.
Spansk mästare 20 gånger!
Spelat Qubica AMF World Cup 3 gånger.

Personliga rekord:
1 serie: 300 (30 st.)
3 serier: 825
8 serier: 2040


Månadens mästare: Världsmästare Josefin Hermansson - Svenska Bowlingförbundet

Josefin Hermansson 
Världsmästare i 2-manna 2019
VM Silvermedalj i 5-manna 2019
Individuellt SM-Guld 2014
Junior EM-medalj 2008
3 st Lag-SM Guld med Team Excalibur 2014, 2015 & 2018


Tomas Leandersson
Grundaren av Team Tuba Super Camp kommer tyvärr inte kunna medverka som föreläsare och tränare denna säsong p.g.a en tråkig hjärncancer. Håller tummarna att utvecklingen blir bättre och vi kanske får trevligt besök under Super Camp.

12 VM-Medaljer varav 5 är GULD.
Världmästare, World Cup mästare, World Games mästare, World Team Cup mästare, Europa mästare, Europacupen Individuell mästare,  Europacup mästare lag, Nordisk mästare och Svensk mästare (4ggr individuellt samt 12 ggr i lag med Team Pergamon).
Invald i Hall of Fame 2000 som 5:e manliga amatörbowlare genom tiderna.
Världens bästa amatörbowlare 1993.
Världsrekordhållare i 2-mannalag sedan 2003 ihop med Anders ”Linus” Öhman.
Förbundskapten Svenska Bowlingförbundet 2006-2013 med VM och EM- medaljer.

Personliga rekord:
1 serie: 300 (29 st.)
3 serier: 817
4 serier: 1079
6 serier: 1547
8 serier: 2040

INLEDNING

Välkommen till min serie THE GAME CHANGER - BOWLINGSKOLAN SOM FÖRBÄTTRAR DINA RESULTAT PÅ ETT ENKELT SÄTT!
Saker och ting har förändrats en hel del med åren och i denna serie kommer du att få lära dig dagens teknik, precis som de bästa bowlarna i världen gör samt får veta varför de gör detta, och vad som troligtvis händer när du inte gör som de bästa.

Men först tänkte jag börja med lite historia.
Jag har under min långa bowlingkarriär haft den stora äran att få bli upplärd samt fått träna, lyssnat och lärt mig massor av och med många av alla de allra största coacherna runt om i världen. Spelat med och mot flera av de bästa bowlarna i världen vid flera tillfällen samt har alltid varit nyfiken på alla dessa olika utvecklingar som skett inom denna otroligt komplexa sport genom åren.

Det hela började egentligen när jag var 14 år då Josef Wiener (Förbundskapten samt f.d. landslagsspelare i Sverige) kom till lilla Degerfors för att driva bowlinghallen där under 4 år med syftet att utveckla oss som bowlare. Med sina erfarenheter och kontakter hade han lärt sig känna ett PBA proffs som han sedan plockade över till Sverige ett flertal gånger. Hur häftigt var det t.ex. som 15-åring att få vara med på ett träningsläger med PBA proffset Dick Ritger och senare samma vecka få sitta i mitt föräldrahem och lyssna på hans imponerande proffshistorier, och inte minst hur han aldrig lämnade något åt slumpen.

Kombinationen av Dick Ritgers kunskaper som sedan Josef Wiener utvecklade på oss och med hans dagligen "lekande" med olika banprofiler så lärde han oss tänka bowling på ett helt annat sätt. Den ena dagen var aldrig den andra likt. Det var t.ex. banläsningskunskaper på hög nivå som man som tonåring kanske inte alltid förstod. Men som jag idag kan tacka han för både en, två och flera gånger där till. De grunder som Dick, Josef och även en del som Göran Bergendorff lärde mig har jag haft stor nytta av i min bowlingkarriär och som coach. En annan person som jag inte skall glömma bort att namnge är min vän från Helsingborg, Ulf Johansson. Denna kille kanske inte är känd som någon stor tränare eller bowlare. Men han spelade faktiskt i landslaget vid ett tillfälle. Men "Uffe" hade och har fortfarande ett mycket imponerande och gott "coach öga". "Uffes" syns på bowling påminde väldigt mycket om Ritgers och Wieners tankesätt och framför allt till den person och koppling denna serie "THE GAME CHANGER - Bowlingskolan som förbättrar dina resultat på ett enkelt sätt" kommer att handla om, Mark Baker och hans revolutionerande system att se dagens bowling på.

Mark Baker, som jag efter rådgivning från min goda vän Chris Barnes, bara skulle se till att få över till Sverige. Varför frågade jag Chris? -Mark Baker har ett öga för coachning som ingen annan coach har som jag träffat.

Sagt och gjort. Jag fick kontakt med Mark Baker, som idag är en av de mest eftertraktade coacherna i världen, och efter ex antal mejl var det klart att han kom över till Sverige och detta i mitten av Augusti 2011 för att sprida sitt sätt att tänka till våra spelare i Team Sweden som jag som förbundskapten då hade under mina vingar. Men vad var det då som denna Mark Baker hade att komma med? Eller som Chris Barnes säger i Mark Bakers helt nya bok, "The Game Changer - A simple system for improving your bowling scores", - I believe that Mark´s system is revolutionary and...will change the way the sport is taught. Med sina år på proffstour i början av 80-talet spelade Mark massvis och hann han med att vinna fyra PBA Titlar och en massa tv-finaler innan ryggen tyvärr sa ifrån. Kärleken till sporten har hela tiden funnits där och för ex antal år sedan bestämde han sig för att börja jobba heltid som bowlingcoach i Los Angeles området. Mark är USBC certifierad brons och silvercoach, men aldrig tagit den sista guldnivån. Detta för han upplever att mycket av det som de idag lär ut på USBC inte riktigt stämmer överens med det han ser och tror på. Och när jag nu har fått den stora äran att träffa Mark samt fått jobbat med honom under ett ax antal Team Sweden samlingar, under våra gemensamma Baker/Leandersson Clinics samt pratat timtals om bowling när vi rest i bil så har även jag lärt mig en massa nya och intressanta detaljer som jag gärna delar med mig till just dig.

I Mark Bakers bok "The Game Changer - A simple system for improving your bowling scores" så finns det en av flera saker som han har sett som är en stor gemensam nämnare bland de flesta "Hall of Fame" kaliber bowlarna, en tydlig mätbar tajming punkt!
Och det skall nämnas att vi aldrig tidigare haft någon riktigt mätpunkt och det har egentligen ingen större betydelse av vilken teknik du använder. Mark Bakers tajmingpunkt är något helt unikt och som jag själv studerat på flera PBA och internationella storspelare och funnit samma likheter på.

Jag, precis som Mark Baker, har lärt ut mycket av det "gamla" sättet att se saker och ting på. Och allt som ofta har man t.ex. relaterat till ett speciellt utskjut (push away) enligt hur det bör se ut enligt skolboken. Man har t.ex. antagit om en spelares fot glider samtidigt som man släpper iväg bollen så har man en tidig tajming eller tvärtom en sen tajming om foten står helt stilla och det ser ut som att spelaren får alldeles för mycket tid på sig. Man kan helt enkelt idag konstatera att allt detta har varit väldigt diffust tills nu. Men givetvis finns det fortfarande många saker som fortfarande är lika i det, om jag nu får kalla det för, "nya tänket"som det är i det gamla sättet.

Jag kommer inte att översätta Mark Bakers bok "The Game Changer - A simple system for improving your bowling scores" i denna Bowlingskola. Den kan du handla på internet för ca 230 kronor på t.ex. ADLIBRIS.COM eller införskaffa hans helt nya DVD där Mark Baker förklarar med rörliga videoobilder och ord hela konceptet. Med Mark Bakers godkännande kommer jag att plocka ut vissa texter och illustrationer från boken och översätta dem till svenska samt lägga till saker och ting jag även tycker och tänker och som du kommer att ha stor nytta av i jakten på framgång. Kan säga att Mark Baker och jag hade väldigt många likheter i våra tankar om dagens bowling. Så är du nyfiken på vilka "hemligheter" jag/vi kommer att avslöja och som med stor sannolikhet kommer att förändra din teknik och resultat till det bättre, då är det bara att återkomma och följa min serie "THE GAME CHANGER - BOWLINGSKOLAN SOM FÖRBÄTTRAR DINA RESULTAT PÅ ETT ENKELT SÄTT".

GRUNDPRINCIPERNA i BOWLING

* UPPSTÄLLNING
* UTSKJUT / PUSHAWAY
* SVING
* FOTARBETE
* TAJMING (Mark Bakers Tajmingpunkt)
* BALANS/SLUTPOSITION
* RIKTNINGEN - från där du lägger i klotet ut till brytpunkten
* BOLLFARTEN - den faktiska hastigheten av varje slag du slår

UPPSTÄLLNING / STARTPOSITION

 • STÅ I SITT HÖGSTA LÄGE , UPPRÄTT!
 • AVSLAPPNAD
 • KLOTET FRAMFÖR HUVUDET
 • TILTADE AXLAR


 • Grundprincipen finns kvar sedan tidigare att tänka huvud, knä och centrum på foten är i en rak linje.
  Gör du detta blir du mer avslappnad i startpositionen vilket gör att du får en effektiv start och kan generera mer kraft och energi mot slutet. Det skall kännas behagligt att stå i en startposition. Gör inte din startposition detta, ja då bör du förenkla den omgående!

  Varför jag vill att du skall placera klotet framför huvudet (se bilden på Pete Weber och Sean Rash) är för att jag vill att du redan från starten skall få bättre balans samt känslan av att ditt huvud och klot är i riktningen mot din tilltänkta spellinje.

  Problem som ofta uppstår är att spelaren har klotet alldeles för långt ut från huvudet och kroppen vilket i sin tur kommer att påverka balansen och inte minst utskjutet då den skjuts ut allt för mycket till höger. Typiskt "jag skall öppna upp banan" syndrom!

  Noterbart: I den gamla skolan lärde man ut att man skulle stå med parallella axlar (square) samt att armen som håller i klotet skulle vara på sidan av kroppen samt att man skulle se hela klotet när man stod rakt bakifrån. Idag gör ingen av de bästa bowlarna i världen detta. Så varför skall du göra det?

  UTSKJUTET / PUSHAWAY

 • BÖR ALLTID VARA SMIDIG OCH MJUK (följsam)
 • HÅLL ÖVERKROPPEN HÖGT OCH STILLA I FÖRSTA STEGET/STEGEN
 • AXELPARTIET SKALL VARA STILLA
 • DETTA GENERERAR EN MJUK SVING


 • Det "gamla" sättet att starta på var att man skulle hålla armen i ca 90 grader och sedan skjuta denna samt klotet rakt ut för att kunna skapa en avslappnad sving. Vilket i sig inte är fel. Men när man idag har analyserat massvis av de bästa bowlarna runt om i världen så kan man enkelt konstatera att det inte finns något sätt som är rätt eller fel. Det finns varianter så som t.ex. "under the bar", the hinge, inside out med flera, och alla dessa olika sätt att starta sitt utskjut (pushaway) är alltså korrekta!
  Ovan kan du se en bildserie (tagen ur Mark Bakers bok "The Game Changer") där den första illustrationen visar Carolyn Dorin Ballard som har en s.k. "skolbokstajming". Alltså helt och hållet efter hur man strävat efter att lära ut genom åren. Men tittar du sedan på den andra illustrationen, som är Chris Barnes, så är han enligt den gamla skolan "sen" i sin tajming då han bär sitt klot i nästan 3 steg i sin 5-stegsansats. Men om vi jämför dessa med Tommy Jones (den tredje illustrationen), som i sin tur är "supertidig", enligt det gamla tänket, då han släpper sitt klot rakt ner i sitt andra steg i sin 5-stegsansats. Då kan man ju faktiskt själv ställa sig frågan vilket av dem som är det korrekta? Svaret är faktiskt alla tre!

  Men är det något du skall försöka undvika så är det att skjuta armen samt klotet uppåt!
  Går svingen för mycket uppåt så kommer det att generera en s.k. bakvänd svingrörelse. Alltså din backsving kommer att bli lägre än ditt utskjut vilket i sin tur kommer att generera att du blir väldigt tidig i Mark Bakers Tajmingpunkt (kan du läsa om längre ner) och som påverkar ditt släpp, bollfart, rotationer samt riktning negativt.

  SVING / SVINGLINJE

  När det gäller svingen och dess svinglinje så strävar vi efter att få den som rak som möjligt genom hela ansatsen. Detta för att du enklare skall kunna repetera ditt slag, få ett effektivare släpp, enklare spärrspel, du blir helt enkelt mer konsekvent samt att när du gör ett litet misstag så blir du inte så hårt straffad. Och för att få denna raka samt effektiva sving så bör klotet vara under eller täcker bowlarens huvud på dessa fyra (4) punkter...

 • UTSKJUT RAKT
 • NERVÄG
 • BAKOM
 • BOTTEN OCH FRAMÅT


 • I bildserien på Chris Barnes kan du se de fyra punkterna som du skall försöka positionera din sving och klot.
  Och detta göra enklast med en bra uppställning/startposition, ett utskjut/pushaway som går i din tilltänkta spellinje, ett fotarbete som är i en så rak linje som möjligt samt att du har en bra och stabil slutposition.
  Men så fort du avviker från någon av ovan nämnda positioner tillika utförande kommer din sving inte bli rak, vilket då kommer att påverka din riktning och släpprörelse negativt.

  FOTARBETE/RIKTNING

  Fotarbetet/Riktning av vart dina fötter riktas samt hur du sätter i och placerar dem påverkar väldigt mycket av hur rak din sving kan bli samt om svingen är i din tilltänkta spellinje. För att få ett så effektivt fotarbete som möjligt bör du få till följande (förklarat för högerspelare);

 • CROSSOVER- första steget i 4-stegs resp. andra steget i 5-stegs - höger fot rakt framför, i samma linje, som vänster fot.
 • PIVOT STEG- näst sista steget - höger fot rakt framför, i samma linje, som vänster fot.
 • SLIDE- på samma ribba som ditt pivot steg.


 • Det blir nästan som att du skall tänka dig att gå på lina. Ju rakare ditt fotarbete är desto rakare sving kommer du att kunna generera och du kommer att kunna spela på flera olika ställen i banan samt få ett effektivare spärrspel.

  När det sedan gäller tempot i ansatsen så bör ditt fotarbete alltid vara snabbare än din svinghastighet. Blir det tvärtom, alltså att tempot i fotarbetet är lägre i förhållande till din svinghastighet kommer du att bromsa i svingen vilket kommer att påverka din bollfart och släpp på ett negativt sätt.

  För att träna upp ett bra fotarbete kan du göra detta genom den klassiska steglängden fast i lite moderniserad form. Du mäter upp ansatsen med hjälp av dina egna bowlingskor. En bowlingsko blir lika med 1 fot. Sedan börjar du med att placera en av dina hälar på prickraden framme vid övertrampslinjen och måttar sedan upp 5 fot. Sätt en tejpbit, helst lika bred som en ribba, framför din tåspets. Nästa steg (pivot steget) är 2 fot långt och här placerar du tejpbiten på samma ribba som där du placerade den första. Det tredje steget skall vara 2,5 fot lång och samma sak här gäller med tejpbiten, alltså på samma ribba som de två tidigare. Det fjärde steget (crossoversteget) är 2 fot långt och samma princip gäller här med tejpen, på samma ribba som de övriga. Har du en 5-stegsansats lägger du till ytterligare ett steg och detta är då 1,5 fot långt.
  När det sedan gäller själva tempot i ansatsen bör det första steget i en 4-stegsansats vara långsamt för att sedan öka upp farten in i det andra. Tempot i stegen ökar sedan automatiskt då ditt pivot steg (3:e steget) bör vara kortare i förhållande till ditt andra steg och på det sättet skapa explosivitet in i det sista steget (slide).
  Om du har en 5-stegsansats så bör dina två första steg vara långsamma för att sedan öka upp farten in i det tredje steget. Tempot i stegen ökar sedan automatiskt då ditt pivot steg (4:e steget) bör vara kortare i förhållande till ditt tredje steg och på det sättet skapa explosivitet in i det sista steget (slide).

  Det är alltid bra att lära sig hur många ribbors avdrift man har. Detta för att det skall bli enklare för dig att ställa upp dig mer i en korrekt tilltänkt spellinje samt att man även har nytta av detta när man ser vart någon annan spelar och man vill komma så nära den zonen som möjligt.

  Om du driver till höger i din ansats...
 • gillar du att spela utifrån.
 • har problem när spelet blir långt inne i banan.

  Men om du driver till vänster i din ansats...
 • gillar du att spela inne i banan.
 • har oftast problem med rakare spellinjer samt på nytvättade och nyoljade banor.

  OBS! Det är fotarbetet som genererar bollfart!

 • CROSSOVER STEGET

  Crossover steget är det första steget i en 4-stegsansats eller det andra i en 5-stegsansats. I detta steg är det viktigt (för högerhänt förklarat) att placera in sin högra fot rakt framför, alltså i samma linje eller ribba, som din vänstra. Detta för att man då kommer att få undan höften för svingen samt att även huvudet kommer rakt bakom och ovan klotet/svingarmen, förutsatt att ditt utskjut/pushaway samtidigt skjuts ut i din tilltänkta spellinje. Detta steg bör vara ca 2 fot långt (1 fot=1 skolängd).

  Om du skulle ta ett för kraftigt crossover steg, alltså kliva över till vänster om vänsterfoten, kommer du sannolikt att skapa obalans i ansatsen, tappa tempo i steget, klotet och armen kommer att avvika från din tilltänkta spellinje, inte få en rak sving då denna kommer att gå in bakom din rygg samt få ett mindre effektivt släpp.
  Och mer eller mindre lika dant blir det om din högerfot går ut till höger istället för rakt framför vänsterfoten. Ditt utskjut/pushaway kommer med stor sannolikhet att gå ut till höger och detta kommer då att göra så att din sving går in bakom ryggen, ansatsen blir i obalans och likt en slalombana. Detta kommer även att påverka ditt släpp negativt då handen kommer att vridas runt för tidigt på vägen ner i svingen och du kommer med största säkerhet sedan att missa till vänster. Känns det igen?

  PIVOT STEGET

  Pivot steget, eller power step som det även kallas, är det näst sista steget i ansatsen. Även detta steg, precis som alla andra, bör vara i samma gånglinje som de övriga stegen samt inte minst viktigt att det är rakt framför din vänsterfot och huvudet i en så nära rak linje som möjligt över foten. Pivot steget bör även vara kortare i förhållande till steget innan. Detta för att du skall kunna nyttja kraften i ditt högerben (förklarat för en högerhänt spelare) så du kan generera explosivitet när du skall trycka till in i det sista steget. Pivot steg är framför allt viktigt för riktningens skull (för att ge utrymme åt svingen och klotet samt bidraga till balans i sidled), men det är också absolut avgörande ur tajming synpunkt (läs nästa artikel). Anledningen till detta är positionen för pivot steget i förhållande till huvudet som är den största avgörande faktor vid bedömning av balansen och följaktligen allt annat som kommer efter detta.
  Detta för att dagens bowling med dess laminat banor, högre oljemängd samt dagens starka klot gör att man behöver mer power än tidigare.

  MARK BAKERS TAJMINGPUNKT

  Vad är egentligen tajming? Förr så antog vi att tajmingen baserades på utskjutet/pushaway (beskrivet ovan) och att klot samt armen skulle befinna sig vid olika positioner i förhållande till vart stegen befann sig. Detta har bevisats vid flera tillfällen vara väldigt diffust. Men när Mark Baker hade en försenad elev till en av alla sina privatlektioner "lekte" han runt i sin dator för att se om det fanns några likheter hos flera av de olika toppspelare från nutid och även dåtid som han hade i sitt arkiv. Och döm av sin förvåning så fann han just detta som han idag kallar för MB (Mark Baker) Tajmingpunkt och som kanske rent utav alltså är den första riktiga mätbara tajmingpunkt. Den blir väldigt enkelt mätbar därför att det har egentligen inget med hur lång eller kort du är, hur stark du är, vilken typ utskjut/pushaway du har eller om du är man eller kvinna med mera utan helt enkelt vart befinner sig din sving när din slide fot är helt plan strax framför ditt huvud i ditt sista steg? Om den är parallellt med ansatsen, d.v.s. 90 grader, och som du kan se på de olika illustrationerna ovan, så är du då i en och samma tajmingpunkt som de flesta av världens allra bästa bowlare genom tiderna.
  För när du kommer i detta läge så kommer din svingplan att bli mycket mer svepande, du kan generera en längre flatspot, få ett effektivare släpp, klotet kommer rullar mer ner och framåt i banan samt genererar mer energi och kraft. Och inte minst, din slag kommer att bli mer konsekventa och då är det mycket lättare att fatta snabbare beslut.

  SLUTPOSITION

  Grundprincipen i slutpositionen är egentligen samma som man skall sträva efter i alla steg, alltså att få huvud, knä och fot i en rak linje. Detta får du enklast genom ett bra samt effektivt fotarbete och ansatstempo samt en sving som hela tiden är i din tilltänkta spellinje.
  I slutpositionen så är det viktigt att försöka stå i balans och se till att höfterna är stilla. Har man detta kommer ditt huvud även vara stilla samt att din sving blir mer effektiv då den med största sannolikhet kommer att svingas mot din tilltänkta spellinje. Helt enkelt kommer du att bli mer konsekvent vilket gör det lättare för dig att få ner klotet mot din brytpunkt samt repetera slaget allt oftare och inte minst kunna ta snabbare beslut om du eventuellt måste göra någon form av förändring.

  När du står i slutposition bör du sträva efter att få ditt "trial leg" (högerbenet för en högerhänt) att vara ca 45 grader åt sidan , inget tryck alls på högerfoten, höfterna stilla samt huvudet över svinglinjen som du kan se på bilderna med Parker Bohn och Chris Barnes.
  Kom ihåg att du skall försöka sträva efter att få din slide på samma ribba som din högerfot är på i ditt pivot steg (läs ovan). För om du inte får detta kommer du få en mycket sämre balans, svårt att hålla höfterna still (som då gör att du kommer att flytta ditt huvud uppåt), få en mindre effektiv svingplan samt släpp och som troligtvis gör att du missar både ditt siktmärke och brytpunkt.

  KEGEL ONLINE SUPPORT INTERFACE - KOSI-protokollet

  KOSI-protokollet används för design och utveckling av befintliga eller nya profiler. Detta medför också att du kan ”tanka hem” och träna på andra hallars profiler inför mästerskap, seriematcher eller för att träna på för att öka spelförståelsen samt att se vilka grundtekniska problem och brister samt styrkor som uppdagas då nya banprofiler attackeras! Denna presentation innehåller all information och som är samlat på en sida som du som coach, tränare eller spelare kan tänkas behöva!!

  TOPOGRAFI OCH DESS BETYDELSE

  Just nu har jag endast kopierat informationen från Kegels hemsida http://www.kegel.net/V3/ContentModelD.aspx?ID=70, men kommer att översätta det till Svenska så snart som möjligt.
  Men jag tycker det är viktigt att du får mer vetskap om att det t.ex. inte enbart är oljeprofilen eller den olja som ligger på banan som påverkar klotets beteende.

  Topography is defined as the graphical representation of surface features indicating relative positions and elevations. It’s [now] a known fact that changes in topography adversely affect the ball’s path.

  The USBC rule allows 40/1000 of an inch for crowns, depressions, and crosswise tilts. This rule was written in 1939 for wood lanes and was created to eliminate “imposter” resurfacers, in favor of craftsmen. Past leaders knew that flat was better, and that if bowling centers were resurfaced regularly by skilled craftsmen, lanes would remain reasonably flat, only requiring annual “spot-checks” in a few locations on each lane. But that was for wood lanes, which were resurfaced very similar throughout the entire lane. Synthetic lanes however require a different inspection process to ensure relative flatness, and a different type of periodic maintenance to ensure levelness.

  HUR MYCKET PÅVERKAR DET BOLLBANAN.....EGENTLIGEN?

  A lot... but the amount is different for everyone. You see, the total effect on ball path varies proportionally according to the SPEED and WEIGHT of the ball.

  Heavier Ball / Higher Speed = Less Influence
  Lighter Ball / Lower Speed = More Influence

  Another variable is “Slope per Board™.” Each board has a specific slope, calculated from the crosswise tilts, crowns, and depressions. The degree of this slope also has a proportional effect on the ball path. For example, a board with a 2/1000” slope will affect the ball twice as much as a board with a 1/1000” slope.

  Bowlers throw balls on different boards and each ball is only affected by the slope of the board it’s on. The other slopes don’t matter to that ball because, quite simply, it’s not on them.

  ALLA TROR DET ÄR OLJAN

  Friction has been the “force” that has been concentrated upon for decades. A “hang spot” or “hooking heads” has always been blamed on oil, while gravity is the “ignored force” in a ball’s journey from the bowler’s hand to the pins. Oil certainly plays a part, but it’s not the ONLY factor affecting the ball.

  Bowlers frequently complain to the laneman about a situation that might have NOTHING to do with friction (oil). Gravity doesn’t care about oil, nor oil about gravity. Yet, the two affect ball motion similarly. The side-slope of a depression acts just exactly like a “dry spot.” The side-slope of a crown acts exactly like a “wet spot.”

  In fact, we have found that a “hang spot” down the lane is more likely to be a crown side-slope than it is to be an “oily” spot. Similarly, a “dry head” is more likely to be a depression side-slope than a lack of oil. Depressed heads (when the ball is on the upslope) also cause a ball to lose energy - just like dry heads. The major result from depressed heads is poor pin-carry in a bowling center (righty 10-pins, lefty 7-pins).

  Maybe the laneman “did ‘em the same” after all!

  ÄR BANORNA PLANA?

  Are any of the lanes flat? The answer is “NO.” It’s impossible for ANY lane to be perfectly flat. What you need to determine is how “un-flat” your lanes are.

  Over the past several years, with the proliferation of synthetic lane installations, bowling centers are no longer visited every other year or so by resurfacing crews (skilled and thorough professionals), to sand the wood lanes back to level.

  The nature of the annual sanction certification inspection has led to “levelness atrophy” – that is, since inspections are only performed annually in three snap-shot locations, bowling lanes all over the world have become way out of specification everywhere else. Through settling, climate change, ball abuse, and general wear and tear, a lane’s levelness decreases.

  Further, though the levelness rule calls for a lane to be level and without crowns and depressions exceeding 40/1000” OVER THE ENTIRE LANE, everyone knows that levelness inspection will NEVER take place outside of the three narrow snap shot “windows.” Lane crews, under pressure to maximize profits, have not emphasized levelness in areas they are CERTAIN, will not be scrutinized. As a result, lanes everywhere are generally not very flat.

  Based on the centers we’ve measured, we suspect LESS THAN 1% of the “sanctioned” centers in this country are actually within the 40/1000” tolerance as stated in the current rule - the same rule that has been in place since the late 1930’s.

  VAD HÄNDER NÄR VI SPELAR?

  INFO KOMMER

  EASY STREET ELLER HIGHWAY TO HELL

  INFO KOMMER

  INLEDNING

  Välkommen till denna sida där jag skall på bästa möjliga sätt hjälpa dig att förstå hur man kan läsa av en banprofil, vad som påverkar dessa med mera. Den kommer att uppdateras allt eftersom nya saker utvecklas inom detta mycket komplexa område.

  BANPROFILERNAS GRUNDER

  Innan vi studerar olika banprofiler och den information som dessa ger, måste är det även bra om du som spelare tar reda på vilken typ av banunderlag som oljeprofilen läggs på. Då vi idag inte har så många träbanor kvar i landet så pratar vi mest om laminatbanor. Men i vilket fall som helst så är en träbana av den högsta friktionen och kan jämföras med VIA`s laminattyp (inte så vanlig i Sverige). Dessa laminattyper delas in i en skala utifrån den friktion som underlaget skapar i kontakten med ett klot. Generellt kan sägas att laminatbanor med högre friktion kräver en större oljemängd för att banan ska upplevas som likvärdig en bana med ett lägre friktionsvärde. Och desto högre friktionsvärde i relation till ett lägre så Kommer man att uppleva mycket mer slutfäste från start. Friktionsskillnaderna beroende på laminat ser ut som följer:

  Laminattyp

 • VIA (Högst friktion)
 • Qubica/AMF SPL
 • Qubica/AMF HPL
 • Kegel EDGE
 • System 300
 • Brunswick ANVILANE
 • Brunswick PROLANE (brytpunktspilar) (Lägst friktion)


 • Andra faktorer som också avgör hur banprofilen kommer att upplevas av spelaren är bland annat banunderlagets topografi, banoljans viskositet (hur lätt- eller trögflytande den är), tvättmedlet och dess koncentration, laminatens ålder, inomhustemperaturen, luftfuktigheten, luftströmmar och fläktsystem etc.

  För att strukturera upp den information som olika banprofiler ger oss bör vi inleda med att gå igenom några grunder. För det första bör du som spelare,tränare eller coach alltid leta fram följande information:

 • Banprofilens längd, distance, som mäts i fot (1 fot = 30,48cm).
 • Banprofilens oljemängd/volym, volume, som mäts i milliliter för Kegel och i units för Brunswick.
 • Banprofilens skillnad i oljemängd mellan mitten av banan och vänster- respektive höger sida, ratio, som mäts i exempelvis förhållandet 3:1 eller 3,0. Observera att för Brunswicks A22-maskin ser du även ratio i banans längdriktning.
 • Banprofilens form, pattern shape, som delas upp i dess olika utseenden såsom Top Hat, block, julgran eller plan profil.


 • Det andra som är av betydelse är hur de olika banprofilerna presenteras visuellt och med data. Detta kan ske på minst fyra (4) olika sätt för KEGEL Sanction Technology maskiner och dessa är: Composite graph, program sheet, overhead graph och KOSI-protokollet. För BRUNSWICKS A22 är det tre (3) stycken presentationsblad och dessa är; Pattern information, Crosswise ratios och Lengthwise ratios.

  Innan vi fördjupar oss mer i de olika banbehandlingmaskinernas sätt att presentera sina data skall jag förklara de fyra (4) banprofilsformer (pattern shape) man generellt använder eller upplever. På bilden ser du en enkel förklaring av hur de kan se ut och under förklarar vi hur de generellt fungerar och upplevs.

  Flat Oil / Plan profil; Den plana profilen innebär att det är lika mycket olja i banans bredd då spelet inleds efter oljning. Inledningsvis kommer dessa förutsättningar att kräva högre precision och repeterbarhet av spelaren! En banprofil med namn US Open ser ut på detta sätt.

  Block / Block- eller tubaprofil; Denna profil är oftast lätt eller väldigt gynsam att spela på. Profilens form innebär att det är mer olja i banans mitt än vad det är längre ut mot kanterna. Detta kallas ibland för att du har en vall att spela emot där det finns en vall / ett fält med högre friktion, mindre mängd olja, ut mot kanten av banan. För spelare med mycket hook eller rotation innebär det oftast höga resultat och denna spelartyp brukar oftast spela klotet från fältet med mycket olja, längre in i banan, och ut till det torrare fältet för att skapa friktionsskillnader och därmed en större marginal! Detta är mer vanlig idag som "pensionärs profilen" här i Sverige och i USA kallar man det för THS (Typical House Shot).

  Reverse Block / Omvänd block; Med detta menas en bana där det ligger en större mängd olja närmare kanten och en mindre mängd i mitten av banan. En omvänd block skapas oftast då huvuddelen av spelet ligger lite längre in i banan och dessutom med en tightare linje. Detta brukar vara varje bowlares mardröm att spela på! Så här kan en bana upplevas efter ett stundom eller att t.ex. banbehandlingsmaskinen inte tvättar ordentligt rent på kanterna. För då känns och upplevs det mycket snabbar på kanterna jämför med mitten av banan där det svänger en hel del.

  Christmas tree / Julgransprofilen; Julgransprofilen kan ofta vara den av profilerna som anses vara ”mest rättvis”. Oljemängden och bredden är störst i början av banan, men efter ett antal fot minskas appliceringen av olja successivt i sidled så att den karaktäristiska julgranen bildas vilket oftast ger olika spelsätt liknande möjligheter att lyckas bra. Profilen tillåter de som spelar med mycket rotation och hook att spela djupare in i banan och vända klotet närmare banans kant, med högre friktion, för att nå höga resultat. Samtidigt tillåter profilen de som spelar en rakare linje att hitta en spellinje närmare kanten för att skapa marginal. Detta är mer eller mindre så de flesta av WTBA´s sportprofiler ser ut.

  COMPOSITE GRAPH - Det sammansatta diagrammet

  På denna presentation kan man utläsa mer om och av banprofilens nivåskillnader från vänster respektive höger kant in till mitten. Och det är det som sedan kallas för RATIO. Detta indikerar även lite om banprofilens svårighetsgrad. Desto högre skillnad mellan talen, t.ex. 6:1, så kan man förvänta sig ganska stora felmarginaler och eventuellt höga resultat. Är det däremot mindre skillnad mellan talen, t.ex. 2:1, kan man förvänta sig ganska tuffa förhållanden då det bjuds på mindre felmarginaler i banan och allt som ofta kräver större repetitionsbarhet.

  Man mäter RATIO på två (2) avstånd i banan. Den ena är ARROW ZONE RATIO och den mäter man vid 15 fot och den andra är TRACK ZONE RATIO och som mäts vid 22 fot. Det är just vid TRACK ZONE RATIO avståndet som man bedömer om banprofilen är klassad som en s.k. "sportprofil", och måste då ha ett ratiotal under 3:1 för att anses vara detta, eller om den är högre. Det mer exakta sporprofilsförhållandet är 2,8:1 i ratio.

  Composite Graphen - det sammansatta diagrammet eller "olja per ribba programmet" som vissa kallar är den vanligaste presentationen av en oljeprofil. Informationen som denna ger är den totala mängden olja som läggs framåt längs banan (forward) samt på tillbakavägen (reverse). Den ger oss också indikation om med vilken mängd olja som applicerats på varje ribba, vilket mäts i oil per board (olja per ribba) i microliter.Detta benämns mer i bowlares uttyck som vilket tryck banprofilen har. Den visar också den totala mängden olja (combined) som finns på varje ribba från ribba 1 på vänster sida till ribba 1 på höger sida, samt hur långt banprofilen lägger olja och buffrar olja (buffer area).

  Med denna information kan du få en inledande uppfattning om var det kan vara bäst att attackera banan fån start samt hur svår banprofilen är d.v.s. vilken resultatnivå du kan förvänta dig av just denna banprofil! (Observera att denna endast ger inledande idéer om var i banan spelet kommer att vara. Men ju fler aspekter som du tar med i din tolkning av banprofilen och tidigare erfarenheter tillsammans med laminattyp, oljans egenskaper, ålder på laminaten etcetera blir ditt förslag till spelstrategin / ”game plan” allt bättre)

  I detta exempel kan man tycka när man tittar på Composite Graphen att det skulle vara ganska gynsamt långt ut på kanten och att det är väldigt plant från ribba 9 på vänster sida till ribba 8 på höger sida. Men det är nu det är väldigt viktigt att inte glöma eller missa att titta på vad TRACK ZONE RATION indikerar. Och i detta fall säger den att ration är 1,67:1vilket innebär att det är en mycket tuff profil och mer eller mindre helt plan. Om en banpofil oljas helt plant (lika mycket olja från vänster till höger sida) förblir ratiotalet 1:1.

  Andra saker som är viktiga att ta med i sin analys är oljesträckan som i detta fall är 40 fot. Den totala oljemängden som i detta fall är 23,96 samt hur mycket den oljar framåt långs banan (forward) samt hur mycket den oljar på tillbakavägen (reverse). Om det läggs mer olja framåt (forward) än tillbaka (reverse) så kan man allt som ofta räkna med att banan kommer att brytas ner (förändra) sig snabbare i jämförelse med tvärtom (mer på tillbakavägen) och torka upp snabbare i mittdelen samtidigt som nerspelningseffekten allt som ofta blir mer markant.

  Var skall man attackera banan då kanske du funderar?
  Jag hade valt att ställa mig vid ribba 5-6 och hålla den ganska rakt från start. Här skulle jag då kunna skapa lite felmarginal både till höger och vänster. Hade jag valt att ställa mig längre in i banan, t.ex. vid ribba 12-13 så hade felmarginalerna varit minimala. Detta för att i just den regionen/zonen är det mer eller mindre en helt plan bana. Man kan säga att man skall försöka att hålla sig mellan den högsta och lägsta stapeln.

  OVERHEAD GRAPHEN - Overheadgrafen

  Denna graf är den som man vanligtvis förknippar med när man paratar om hur banprofilen ser ut. Men vad kan man läsa ut av den då?
  Tänk dig att du befinner dig ovanför bowlingbanan och att du kan se hela banans längd ifrån ditt ”overheadperspektiv”! Från denna synvinkel kan du se hur långt oljan är applicerad, hur långt det har lagts framåt respektive på tillbakavägen och i och med detta även det område som har fått olja båda vägarna dvs combined. Vidare kan du se var oljan är buffrad, då oljemaskinen slutat att lägga ut olja men då det finns olja kvar ”i oljemaskinen” som läggs ut likt en utjämningssträcka.
  Forward oil visas med röd färg där banprofilen byggs upp, reverse oil visas med grön färg där vi bygger tjocklek på profilen och det kombinerade (combine) fältet markeras med blå färg. Buffringssträckan markeras med ljusblå färg, vilken medför att övergången från olja till torrfält inte bli så markant. Denna graf ger dig en bild ”från ovan” om profilen är en Top hat, block, julgran eller plan profil.

  Denna overheadgraf är WTBA´s TOKYO
  Egentligen säger inte denna graf så vidare värst mycket förutom att man enkelt kan se själva formen på banprofilen och lite av hur långt och brett det appliceras ut olja i de olika fälten. Så därför är det viktigt att även ta åt sig informationen från "PROGRAM SHEET (programeringsprotokollet). För det är där får du mer exakta svar på mängden olja, olja per ribba m.m.

  PROGRAM SHEET - Programmerings protokollet

  Detta program ger dig information om vilka mätvärden som är inprogrammerade i banbehandlingsmaskinen. Där talar man om för banbehandlingsmaskinen var oljan ska appliceras och hur mycket olja som ska läggas ut för varje ribba i banan. Detta kan inte göras med en Wick- eller Pad-behandlingsmaskin utan enbart med en ”Sanction technology-machine”!
  Data som programmeras in är:

 • Från vilken RIBBA (start) till vilken RIBBA (stop) som oljan ska appliceras (ex. start 2L och stop 2R). Maskinens sprutmunstycke transporteras över banans bredd likt en bläckstråleskrivare.
 • Hur många LOADS som ska läggas per ribba, exempelvis 3 loads, vilket är det samma som hur mycket olja som ska läggas ut i det markerade området.
 • Hur långt denna OLJEMÄNGD (start, end och feet) ska läggas, exempelvis från start till 4 fot eller från 4 fot till 26 fot, som då blir 22 fot i längd för den oljemängden.
 • Med vilken HASTIGHET (speed) ska oljan appliceras på banan, där grundregeln är att högre ”speed” innebär att en mindre mängd olja läggs på banan såsom fallet är då oljemaskinen går tillbaka utan att lägga någon olja. Hastigheten kan variera mellan 10 och 30 IPS, inches per seconds. Detta motsvarar 25.4 cm till 76.2 cm per sekund eller 0.4 till 1.6 km/h.

  Övrig information såsom board crossed (crossed) och total oil (T Oil) räknar maskinen ut. Dessutom ger detta mängden olja på framåtvägen (forward oil total), och på tillbakavägen (reverse oil total), dessutom oil per board samt den sammanlagda / totala eller kombinerade mängden (combined) olja på banan.

  Det första "program sheet" (programeringsprotokoll) har som du kan se inte så många variabler/zoner.

  Men vad kan jag då dra för nytta av detta då?

  Jo, med hjälp av detta underlag så ser man mer exakt vart, hur mycket och hur långt det appliceras ut olja på de olika ribborna samt vart det är som minst och mest med olja. Det kan ge en bra indikation om vart det kanske är bäst att börja attackera banan samt vad som kan komma att hända efter en stund när det spelats några serier. Men i detta protokoll ser vi inte själva svårighetsgraden (ratio talen) och det är därför det även är viktigt att beakta det sammansatta diagramet (Composite Graph).
  Om vi jämför dessa två protokoll så kan man i den översta se att...

 • Oljemängd per ribba är 40ml
 • Oljedistansen (Oil Pattern Distance) är 40 fot
 • Totala oljemängden (Total Oil) är 19,76 (vilket får klassas som strax under medium)
 • Totalt antal ribbor som oljemunstycket korsar (Total Boards Crossed) är 494

  När man sedan tittar lite mer noggrant i variablerna/zonerna kan man se att den börjar att applicera olja på utvägen (forward) från ribba 2L (left som är vänster sida) till ribba 2R (right som är höger sida). Dessa banbehandlingsmaskiner applicerar aldrig någon olja på ribba 1. Med 3 loads och en hastighet (speed) av 10 ips som är den lägsta hastigheten. Den korsar totalt 111 ribbor på de 4 fot som det appliceras ut olja på. 4 fot är inte längre än ca 1,2 meter! Nästa variabel är 10L till 10R med 9 loads och en hastighet på 18 ips. Den korsar totalt 189 ribbor och oljesträckan i denna variabel/zone är från 4 fot ut till 26 fot. En oljesträcka på totlat 22 fot. Detta innebär alltså att det är väldigt lite olja mellan ribba 2-9 och en hel del mer i fältet 10L-10R. I den tredje variabeln/zonen har man valt att applicera olja från ribba 12L-12R med 2 loads och en hastighet av 22. Här korsar oljestrålen 34 ribbor totalt mellan avståndet 26 fot ut till 32 fot. En längd av 6 fot. Och den sista variabeln/zonen applicerar den inte ut någon olja. Den indikerar att den korsar från ribba 2L-2R med 22 ips i hastighet. Men den lägger inga loads alls vilket innebär att den då endast buffrar (buffer area). Buffring innebär att den applicerar ut den olja som finns kvar på själva brushen (borsten) i banbehandlingsmaskinen. Och i detta fall gör den detta från 32 fot ut till 40 fot.

  Sedan på tillbakavägen (reverse) så börjar den med att åter buffra och då från 2L-2R med 0 loads och en hastighet av 26 från 40 fot till 31 fot. I variabel/zone 2 applicerar den åter från ribba 12L-12R med 2 loads och 34 totalt korsade ribbor samt en hastighet av 22 ips som då ger en oljesträcka mellan 31-25 fot. Och i den tredje variabeln/zonen så applicerar den ut olja från ribba 10L-10R med 6 loads och en hastighet av 22 ips och korsar då totalt 126 ribbor från 25 till 7 fot. Och i den sista variabeln/zonen från 7 fot till övertrampslinjen (0 fot) har man valt att köra 2L-2R med 0 loads. Detta för att man anser att det redan är så pass mycket läggsolja och man behöver inte applicera något mer på denna sträcka. Banbehandlingsmaskinen buffrar även ut den mängd olja som finns kvar i brushen (borsten).

  Nu kanske du börjar förstå mer av vart det troligtvis är som bäst att börja spela/attackera denna banprofil från start. Eller är det allmänt rörigt? I vilket fall som helst skulle jag rekommendera att starta någonstans vid ribba 10-11. Detta för att det är mitt i mellan den lägsta och högsta delan av oljeprofilen. Då denna oljeprofil har mer eller mindre all olja i mitten av banan kommer det med stor sannolikhet att spelas ner en del i denna mittsektion då de s.k. "spärrkloten" rullar ner och drar med sig en del av den olja. Då kommer det bli ett ganska hyggligt häng samtidigt som man kommer att få en hel del friktion till höger att kunna nyttja med tanke på att det är så lite olja från ribba 2-9 samt att oljeprofilen 40 fot och har en oljemängd på 19,76ml.

  Det andra "program sheet" (programeringsprotokoll) har fler variabler/zoner.
  Detta är WTBA banprofil TOKYO (43 fot).

  I det andra protokollet (WTBA Tokyo) är det mycket fler variabler/zoner men även har kan man läsa ut vart det eventuellt är bäst att börja attackera banan.

 • Oljemängd per ribba är 40ml
 • Oljedistansen (Oil Pattern Distance) är 43 fot
 • Totala oljemängden är 24,6ml (vilket får klassas som medium/heavy)
 • Totalt antal ribbor som oljemunstycket korsar (Total Board Crossed) är 615


 • Om man nu är högerhänt så behöver man nästan bara titta på de variabler som finns i R (right) kolumnen och då givetvis tvärtom om du är vänsterhänt. För en högerhänt kan man då läsa ut att på utvägen (forward) applicerar olja på ribba 2-4-6-8-9-10-12 samt buffrar från 19,7 till 43 fot. På tillbakavägen (reverse) buffrar den åter från 43 till 35 fot för att sedan applicera ut olja på ribba 11-9-8-7-6-5-2. Detta innebär att denna banprofil först och främst är helt plan från ribba 12 på höger sida och att den applicerar oljan nästan på varje ribba samt på olika avstånd. Påminner lite om en julgransprofil (Christmas Tree). På vänstersidan kan man se att variablerna inte är lika som på höger sida. Detta blir då en s.k. asymmetrisk profil vilket innebär att de båda sidorna inte är lika som det är på det översta protokollet. När båda sidorna ser lika dana ut kallas det för en symmetrisk banprofil. Man har förskjutit banprofilen lite på vänstersidan för att man tydligen anser att banan kommer att brytas ner långsammare på vänstersidan då det är färre som spelar där jämfört med den högra sidan. I vilket fall som helst så är detta en banprofil som man nästan kan attackera från lite olika håll beroende på spelarens teknik och materialval. Här skulle jag nog börja att attackera banan vid ribba 8-9 och väldigt rakt. Detta p.g.a. att oljeprofilen är hela 43 fot. Den oljar i.o.f.s. inte längre än till 19,7 fot på utvägen (forward) och från 35 fot på hemvägen (reverse) men den buffrar ut till 43 fot vilket busar till det lite då man kan uppleva att det släpper iväg om man missar lite för mycket utåt. Allt eftersom flyttas spelet inåt men så som banprofilen är uppbyggd kommer det hela tiden att ställa högre krav på spelarens repetitionsbarhet och tålamod. Då detta är en s.k. sportprofil kommer det troligtvis inte fungerar så vidare värst bra med material som glider ner och bryter kraftigt. Det blir nog alldeles för känsligt. Här gäller det att ha något alternativ som rullar igång tidigare och skapar lite mer kontroll i slutdelen.

  Jag hoppas att dessa två olika programprotokoll har lärt dig lite mer om vad man bör titta på och hur man kan läsa ut av "facit" var bästa stället i banan kan vara att starta. Som vanligt så är det bowlarna själva som påverkar banprofilens beteende efter ca 1-½ till 2 serier beroende på hur de attackerar samt vilka ytfinishar man använder sig av. Men om fler bowlare börjar att lära sig att stå på ett mer korrekt ställa som banprofiler säger från start kommer man att hjälpa varandra att "öppna" banan så att resultaten blir mer gynnsamma istället för tvärtom. För om spelarna inte gör sin "läxa" och bara ställer sig på sitt favoritställe kommer man troligtvis inte själv att lyckas något vidare samtidigt som man stjälper alla andra.

  Vi kan alltså göra en banprofil till EASY STREET (mycket enkel) om flera spelare tänker och agerar smart. Men vi kan lika väl göra en banprofil till HIGHWAY TO HELL (mycket svår) om vi gör tvärtom och ställer oss lite huller om buller!