Får man hjälpa klotet i svingen för att komma upp i huvud nivå ? I så fall vart i svingen ? 21. februari 2020

För att få upp och höjd på en sving så måste man hjälpa till att dra upp klotet. Men det gäller då även att koordinationen mellan svingen och fötterna/benen är någorlunda korrekt. Det största problemet inom bowling är att spelare skjuter ut klotet för rakt. Något som man lärde ut förr i bowlingen för att kunna få en fri sving. Men den teorin stämmer tyvärr inte. Ett annat problem som uppstår allt som ofta hos bowlare är att man håller i klotet alldeles för länge, allt som ofta släpper man inte ner klotet förens i andra steget i en 4-stegsansats istället för i det första steget, och då koordinerar inte svingen med fötterna/benen och då blir det svårt att få höjd på svingen.
Jag jobbar med lite olika tajmingpunkter när jag instruerar och framför allt två stycken är ganska viktiga och något som är väldigt snarlikt på de bästa bowlarna i världen. Den första tajmimgpunkten är när man tagit 1,5 steg (4-stegsanstats, tar man 5-steg blir det 2,5 steg) och då fötterna/benen är parallellt med varandra och då bör svingarmen och klotet vara precis framför benen i nedersta läget. Alltså nästan så fötterna/benen och svingen är helt raka. När man kommer rätt i detta läget, och som är den viktigaste punkten för att det övriga skall kunna bli korrekt och effektivt, så drar man svingen bakåt och uppåt för att få höjd i svingen. Detta för att kunna komma rätt i nästa tajmingpunkt, dvs Mark Bakers tajmingpunkt. Denna tajmingpunkt är i sista steget och där din haka är rakt över din häl när glidsulans häl får full kontakt med ansatsen. Då strävar man efter att svingen skall vara 90 grader i förhållande till kroppen och ansatsen. När man kommer dit får man en effektiv svingplan där klotet svingar armen, inte du som svingar klotet som är det vanligaste felet jag ser, skapar möjlighet till att få ett effektivt och bra släpp samt inte minst lättare att repetera slagen.

Allt detta är kanske lite svårt att förstå i ren text. Men om du har tid och möjlighet så skulle jag varmt rekommendera att deltaga i mitt årligt återkommande SUPERCAMP där får man med allt och så mycket annat både teoretiskt och praktiskt. Du finner mer info om detta här; http://info.teamtuba.se/superschool/

Tuba på Folks!


Hej. Har en Storm Drive och vilket klot skulle vara ett komplement till Drive? Min tränare sa att en asymmetrisk halvmatt klot. Är lite sugen på Storm Physix eller Omega crux 21. februari 2020

Jag skulle nog i första läget rekommendera ett klot i fack #3 som har ett starkare (lägre RG) symmetriskt viktblock samt en halvmatt ytfinsih. Då kommer du få ett klot som du med största sannolikhet kommer ha större nytta av samt blir mer logiskt komplement till din Storm DRIVE. Efter detta skulle jag rekommendera det som din tränare var inne på. Förslag på bra klot i fack #3 är t.ex.

  • Brunswick HERO
  • Storm PHAZE 2
  • Roto Grip IDOL
  • DV8 VERGE
  • Motiv ROGUE ASSASSIN
  • Radical SQUATCH SOLID
  • Track TRITON ELITE

Tuba på Folks!


I vilket fack placerar man Hammer diesel heavy duty 20. februari 2020

Den hamnar i klotfack #3.

Tuba på Folks!


vad är brytpunkt 20. februari 2020

En punkt längre ner i banan där du vill att ditt klot skall bryta (svänga). Man kan även definera den som där ditt klot börjar att avvika/svänga.

Tuba på Folks!


Är Storms omega crux lik Rotogrips Ufo? Samma värden ungefär? 20. februari 2020

Jag har inte själv spelat med Storm OMEGA CRUX så kan inte exakt uttala mig om det skulle vara skillnad eller inte. Men jag tror nog att OMEGA CRUX är lite ”mjukare” i svängen och UFO ger lite mer kick.

Tuba på Folks!


Page 1 of 197 1 2 3 4 5 6 »